Ashwagandha - odvěké tajemství z Indie

Ashwagandha, známá také jako Withania somnifera, je bylinka původem z Indie, která se používá v tradiční indické medicíně (ayurvédě) již tisíce let. Ashwagandha se využívá především k posílení imunitního systému, zlepšení mentálního a fyzického zdraví, snížení stresu a úzkosti a také ke zlepšení sexuálního života. V tomto článku se podíváme na některé z nejvýznamnějších zdravotních přínosů ashwagandhy a jak ji můžete začlenit do svého životního stylu.

Zdravotní přínosy

Snížení stresu a úzkosti
  • Pomáhá snižovat hladinu kortizolu - stresového hormonu, jehož nadbytek způsobuje řadu zdravotních problémům spojených s horší kvalitou spánku. 
  • Může mít pozitivní vliv na kognitivní funkce, jako jsou paměť, učení a pozornost. 

Zlepšení fyzického výkonu

  • Ashwagandha může pomoci zlepšit fyzický výkon a vytrvalost. Klíčovou rolí hraje schopnost zvýšení hladiny testosteronu u mužů, což vede k lepším fyzickým výkonům nejen v posilovně, ale také v ložnici 😉.
  • Přínosy ashwagandhy se nevztahují pouze na muže, ale také na ženy. Příkladem může být nárůst libida nebo zlepšení fyzické odolnosti.

Pozitivní vliv na imunitní systém

  • Je známá pro své imunostimulační vlastnosti, což znamená, že pomáhá posilovat imunitní systém a pomáhá tělu bojovat proti infekcím díky schopnosti zvyšovat počet bílých krvinek.

Zlepšení stavu srdce

  • Může pomoci snížit hladinu krevního tlaku a LDL cholesterolu, což jsou dva klíčové faktory spojené s vysokým rizikem vzniku vážných srdečních onemocnění. 

Snížení krevního cukru

  • Napomáhá snižovat hladinu krevního cukru u lidí s diabetem typu 2.
  • Studie ukazují, že ashwagandha může pomoci zlepšit citlivost na inzulin a snížit hladinu glykovaného hemoglobinu (HbA1c).

 

Jak využít přínosů, jež vám Ashwagandha nabízí?

Ashwagandha se obvykle prodává ve formě kapslí, prášku nebo tinktury. Nejzákladnější formou je ashwagandha v prášku, má však zásadní nevýhodu, kterou je hořká chuť.

Mnohem praktičtější a zároveň cenově dostupnou variantou je extrakt ashwagandhy ve formě kapslí s vysokým obsahem přírodní účinné látky - withanolidů - až o 40% vyšší než u běžně prodávaných doplňků stravy.

 

Nechte stáří čekat a objevte možnosti, jež vám spojení starověkého vědění a moderní technologie nabízí.